Saksafon müzik dünyasında çok ilginç ses yapısıyla ilgi duyulan bir müzik aletidir. Yapı olarak üç ana bölümden oluşur. Bunlardan birincisi horos adı verilen çıkarılıp takılan bir bölümdür. Diğer bir bölüm ağızlıklık. Üçüncü bölüm ise ana gövdenin bulunduğu kısımdır. Genellikle tahtadan yapılmış nefesli çalgılar arasında sayılsa da saksafon metalden oluşan bir yapıya sahiptir. Alaşım pirinçten yapılan saksafon yapımındaki son aşamada gümüş , vernik ya da altın kullanılır. Bu gibi maddelerle kaplanan alet daha şık bir görünüme sahip olmaktadır. Şık görünümden ziyade asıl madde olan pirincin zarar görmesini önler ve daha sağlam bir yapıya kavuşturur. Bunların dışında sesin de çok olumlu bir biçimde çıkmasını da sağlamaktadır.
Saksafon üzerinde belirli delikler de bulunmaktadır. Bu delikler notalara göre uyumlu hale getirilmiştir ve anahtar denen düzenekle bu deliklerin açılması ve kapanması sağlanır. Saksafonun ana gövdesinde on iki adet tuş vardır. Bunların dışında ses çıkarmaya yarayan iki tuş daha vardır. Saksafondaki ses perdelerinin altına çok ince zarlarla kaplanan keçe yastıklar takılır. Bu parçalara güderi ismi verilir. Saksafonun ana yapısı bakır gibi bir maddeden yapıldığı için bu güderi denen parçalar kaba çıkma ihtimali olan sesleri yumuşatmaya yarar.
Saksafona ağızlık denen bir parçada takılmaktadır. Bu kısmın içi oval şekilde ya da köşeli olacak şekilde oyulmuştur. Bu bölümler içine bilezik denen parçalarda yerleştirilir. Bu bilezikler ise sesin titreşmesini sağlar. Dış yapı olarak eğimli bir yapıya sahiplerdir. Farklı çeşitlerinden olan soprano ve sopranino gibi türleri dışında kalan diğer türlerinde alt kısım kıvrımsı bir yapıya sahiptir. Cazz kültürünün çok önemli bir parçası olan bu müzik aleti varlığını daha uzun süre sürdürecektir.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.