Saksafon kursu izmir aramalarıyla sitemize ulaşıp saksafon kursu ile bilgi almak isteyenler için saksafon ve saksafon kursu hakkında çok faydalı bilgilerin bulunduğu bir yazı hazırladık.
Saksafon üflemeli enstrüman ailesine grubuna mensup bir müzik aletidir. Ağızlık bölümünde ki tahta kamışa üflenmesi bakımından üflemeliler arasında yapılan sınıflandırmada tahta kamışa üflemeli bir enstrüman olarak betimlenmiştir. Enstrümanın tamamı metal olmasına karşın ağızlık bölümünde ki tahtadan ses elde edilmesi onu tahta üflemeliler sınıfına mensup etmektedir.
Saksafon hem eşlik hem de solo çalışmalarında kullanıldığı için yıllar içerisinde popülerliğini arttırmış ve günümüze kadar gelişerek gelmiştir. Saksafon ortaya çıkış evlerinde klasik müzik ile parlasa da daha sonraları neredeyse tüm müzik türlerini yerine almış bunula birlikte caz, blues gibi batı müziklerinde oldukça ön plana çıkmayı başarmıştır.
Saksafon çoğu üflemeli müzik aletlerinde olduğu gibi üfleme tekniklerinin ön plana çıktığı bir enstrümandır. Bek yapısı klarnete oldukça benzemektedir ancak perde pozisyonları bakımından kesinlikle bağdaşmamaktadır. Tahta kamışlı üflemeliler olarak ikisi de üfleme teknikleri bakımından benzemektedir. Üfleme reaksiyonuna göre karşılık alırsınız. Aslında yumuşak bir tona sahip olan saksafon sert bir üfleme yapıldığını daha parlak ve keskin tonlar elde edilebilmektedir.
Saksafonun kullanıldığı müzik türlerine göre farklı görevleri vardır. Üfleme teknikleri de bu müzik türleri arasında ki farklılıklara göre değişmektedir. Örneğin caz müzikte saksafon daha yumuşak bir üfleyiş tarzıyla yumuşak tonlar kullanılırken daha farklı müzik türlerinde sert üfleyerek keskin tonlar elde edilebilir.
Saksafon pirinçten yapılan bir enstrümandır. Saksafon ana gövde, boyunluk ve ağızlık bölümlerinden oluşmaktadır.
Saksafonun pek çok çeşitleri bulunmaktadır ancak en çok kullanıla çeşitleri tenor saksafon, alto saksafon, saprano saksafon ve en büyük bariton saksafondur. Bunun dışında pek çok saksafonlar bulunmasına rağmen en çok bunlar kullanılmaktadır.
Saksafon eğitimine başlamadan önce akıllara gelen ilk soru nasıl bir saksafon almalıyım sorudur. Saksafon fiyat yelpazesi oldukça geniştir. 300 lira ile 30.000 lira arasında saksafonlar vardır. Ancak başlangıç seviyesinde pahalı bir enstrüman almak çok doğru değildir. Piyasada orta fiyatlı sizi başlangıç seviyesinde baya götürecek enstrümanlar bulunmaktadır.
Saksafon alırken dikkat etmeniz gereken birkaç hususlar vardır. İlk olarak doğru saksafonun seçmenin yanı sıra doğru bir bek ( ağızlık ) seçmeniz gerekmektedir. Ağızlık bölümünün belirli bir standart ı olmasına karşın yine de kişiden kişiye değişebilmektedir. Size en rahat gelen saksafon beki seçmenizde büyük önem vardır. Kendi ağız yapınıza uygun bek almanız gerekmektedir. Bunun dışında perdelerin hava kaçırmadan tam anlamıyla kapandığına emin olun. Tüm perdelerde net ses alana kadar teker teker deneyerek almanızda büyük yarar vardır.
Saksafon eğitimi saksafonun tutuşu ve bireyin duruşu işe başlamaktadır. Bu saksafon çalmanın temelini oluşturur. Bu temel yanlış atılıp aksi bir tutum benimsendiği taktirde ileride saksafonu tam anlamıyla kullanamayabilir ve zorluklar yaşaya bilirsiniz. Daha sonra üfleme teknikleri, sağ el sol el teknikleri, parmak egzersizleri ile devam edilmektedir.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.