Saksafon, hiç kuşkusuz hem müzikal olarak hem de görsel bir şölen olarak dinleyen ve çalan herkesin tutkuyla bağlı olduğu bir enstrümandır. Ve tabi ki bu enstrümanı da dünyadaki diğer her şeyden ayıran farklı özellikleri vardır. Bu özelliklerin çoğu da yapısal bileşenleri ve parçalarından gelmektedir.
Bu nedenle biz de, başta caz müzik olmak üzere tüm müzik türlerini etkileyen ve kendine sarsılmaz bir yer edinen saksafonun parçalarına biraz yakından bakmak istedik…
Eğer siz de üflemeli ailesinin bu baştan çıkarıcı üyesinin parçalarını biraz daha yakından tanımak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Saksafon Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..
Saksafonun Kısa Tarihi
Saksafon, 1840’larda Belçikalı flütçü Adolphe Sax tarafından yaratıldı ve 19. yüzyılın işçi sınıflarında kendine bir yer edinerek tarihsel sahnedeki ilk adımlarını attı.
Kömür madencileri, emeğin sert ve sık sık iç karartıcı atmosferinden uzaklaşmaya çalıştılar önceleri saksafon aracılığı ile. Tarihsel fenomende müzik dünyasına girişi ise,İngiliz Bando hareketi ile başladı. Her yerdeki caz grupları saksafonu temel bir ekipman parçası olarak benimsemeye başladı. Çok geçmeden saksafonun müzik dünyasında kalmak için son derece yeterli olduğu anlaşıldı.
Öyle oldu ve saksafon yapısal değişikliklere uğramaya devam ederek, sonunda bugün tüm dünyada görebileceğiniz başyapıt haline geldi.
Saksafon Hangi Malzemeden Yapılır?
Saksafonlar öncelikle pirinçten yapılmıştır. Fakat teknoloji geliştikçe pirinç, bakır, çinko, nikel ve kalay gibi metallerin kompozit bir alaşımından yapılmaya başlanır. Saksafon büyük olasılıkla yaklaşık %70 bakır ve %30 çinkodan yapılmıştır vesaksafona sarı pirinç rengini verir. Çinko, metalleri daha düşük sıcaklıklarda daha dövülebilir hale getirdiği için işlemek için faydalıdır.
Özel ve daha pahalı bir saksafon, çeşitli yüzdelerde hem gümüş hem de pirinç alaşımlarından yapılabilir.
Bir saksafon ortalama olarak 600 parçadan oluşmaktadır. Ve bu şaşırtıcı bir sayıdır.
Saksafonun Parçaları Nelerdir?
Saksafonun her bir çalışma parçası, bir seferde bir parça oluşturulur ve monte edilir. İlk bakışta, ilk dört temel parçayı kolayca tespit edebilirsiniz: kavisli parça, ağız borusu olarak da bilinen boyundur. Boynun altında bir gövde, imzalı bir u-şekilli yay ve yuvarlak ve son olarak bir çan bulunur. Saksafonun uzunluğuna bakarsanız her biri kusursuz şekilde tonlanmış 25 ton deliği de bulacaksınız.
Altı farklı saksafon türü vardır. Sese göre, sopr anino, soprano, alto, tenor, bariton ve bas saksafonlar. Hatırlamayı kolaylaştırmak için, en küçük ve en yüksek perdeyi sopranino ve en büyük ve en düşük perdeyi bas olarak düşünebilirsiniz.