Gitar rock & roll’un omurgası olabilir, ancak saksafon caz ve blues da dahil olmak üzere çeşitli popüler türlerde önemli bir enstrümandır.
Saksafoncular tarihteki en yetenekli sanatçılardan bazılarıydı ve müzikleri gelecek yüzyıllar boyunca bu nedenle yaşamaya devam edecektir. Geçen yüzyılda yetişen sayısız saksafoncu olmasına rağmen, hiçbiri bu listede bulunanlar kadar etkili olmamıştır. Etkileri derindir ve katkıları, enstrümanı bugün bildiğimiz ve sevdiğimiz şeye dönüştürmeye yardımcı olmuştur.
İşte bu nedenle biz de saksafon tarihine adını altın ya da daha doğrusu pirinç harflerle yazdıran 5 usta saksafon sanatçısını sizler için derledik. Eğer siz de saksafon çalmak istiyor ve kendinize bir idol arıyorsanız ya da isyanın nefesiyle gün yüzüne çıkan bu enstrümana dair daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Sizler de efsaneler gibi saksafon çalmak isterseniz Saksafon Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..
Sindey Bechet
Sidney Bechet sadece bir saksafoncu değildi. Aynı zamanda klarnet çaldı ve saygın bir besteciydi. Stüdyoda kayıt yapan ilk solo caz sanatçılarından biriydi ve 17 yaşına geldiğinde memleketi New Orleans’taki en etkili müzisyenlerden bazılarıyla sahne aldı.
1920’de bir Londra Mağazasında soprano saksafonunu keşfettikten kısa bir süre sonra, ilk kayıtlarını yaptı. Tonlarca vibrato ve duygusal yoğunluğa sahip olan soprano üflemesiyle tanındı. Bu listedeki 1800’lü yıllarda doğan tek saksafoncu, caz müzik türünde ilk önemli saksafoncu olma özelliğine sahiptir.
Ben Ellington
1930’ların ortalarından 1940’ların sonlarına kadar süren Duke Ellington Orkestrası ile geçirdiği zamanla tanınan Duke Ellington, Dizzy Gillespie ve Fletcher Henderson gibi saksafon müzisyeni olarak kariyeri boyunca çalıştı.
Ben Webster hem kaba hem de güzel olarak adlandırıldı, çünkü müziğine olağanüstü bir yumuşaklık dokunuşu verirken, daha hızlı temposu çok fiziksel, neredeyse hayvan gibiydi. Ve onun tarzı bugün birçok genç müzisyen tarafından hala incelenmekte ve taklit edilmektedir.
Charlie Parker
Charlie Parker, birçok kişi tarafından şimdiye kadarki en iyi caz saksafoncusu olarak kabul edilir.
Türe devrimci harmonik fikirler getirdi. Hatta klasik ve Latin etkilerinin caza dahil edilmesine öncülük etti. Ne yazık ki, Charlie Parker sorunlu bir bireydi. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığından muzdaripti. Sadece karaciğerindeki komplikasyonların bir sonucu olarak 34 yaşına kadar yaşadı, bu da çok daha uzun bir hayat yaşarsa tür için daha ne yapabileceğini merak etmemizi sağlıyor. Öldüğünde ne kadar genç olduğunu düşündüğünüzde, bir bütün olarak türe olan etkisi, yeteneği ve katkısı daha da etkileyicidir.
Stan Getz
Philadelphia’da doğmuş olmasına rağmen, Stan Getz 50’li yıllarda batı kıyısınn en popüler tenor saksafoncularından biri oldu. 13 yaşında saksafon çalmaya başladı, bu yüzden çok genç yaşta enstrümanda çok yetenekli oldu. Charlie Parker da dahil olmak üzere sektördeki en ünlü isimlerle çalıştı. Bugün hala popüler olan bossa nova stiline öncülük eden Getz, BOP ve fusion da çalabiliyordu ve bu da onu bu listedeki en çok yönlü saksafonculardan biri haline getirdi. Ayrıca birçok pop albümünde de yer aldı.
Grover Washington Jr.
70’li ve 80’li yıllarda son derece popüler olan Grover Washington Jr., Kenny G ve Steve Cole gibi büyüklere ilham vermekle tanınıyor. Bu listede inanılmaz derecede çok yönlü bir başka müzisyen olan Grover alto, tenor, soprano ve bariton saksafonlarını ustalıkla çalabiliyordu. Smooth jazz tarzındaki çalışmaları ile tanınan sanatçı, caz funk ve soul jazz unsurlarına sahip oldukça başarılı projelerde de yer aldı. Washington’un büyük bir duvar resmi, Philadelphia’daki geniş ve elmas sokakların kesişiminin hemen güneyinde yer almaktadır, bu yüzden bölgede iseniz, kontrol ettiğinizden emin olun.